Loading

Dersane Otomasyonunda Sınav Bilgilerini Dosyadan Okuma

Öğrencinin sınavda yapmış olduğu cevap anahtarını program içerisinde otomatik olarak dosya yoluyla hesaplamasını yapabilirsiniz.  Öncelikle aktif bulunan ögrenci kaydında mutlaka ögrenci numarası olmalıdır, yapacağınız işlemleri bir örnekle açıklayalım;  Aşağıdaki resimdeki bizim örnek ögrenci cevap anahtarımız olsun ; ögrencimiz 18034 nolu Mehmet Demo isimli bir ögrenci kaydımız olsun

 

  Program içerisinden Öğrenci modülünden Sınav İşle sekmesine gelelim. Buradan sınav bilgilerini eksiksiz doldurmamız gerekmektedir.  Sınav adı, tarihi-saati , yeri , süresi, ve ögrenci sayısı bilgileri dolduralım (1)

 

                                                     

 

Sınav bilgilerinden sonra sol alt köşedeki kitapçık türünü sınavda kullanılan kitapçık türlerinin tanımlamasını yapmak için ekle butonunun üst kısmandaki boş alana yazarak ekle butonuna basalım. (2) İkinci bir işlem olarak kitapçıktaki ders sıralamasını seçmemiz gerekecektir. Buradan  kitapçık soru sırası için Asagı/yukarı simgelerini kullanarak sıralamasını yapalım.(3)

 

                                                         

 

Bu işlemlerden sonra dogru cevap anahtarını programa tanımlamamız gerekmektedir. Sag taraftaki cevap anahtarları bölümünden soru adedini yazarak yanındaki (…) butona tıklayarak kitapçıktaki dogru kodlamaları yapmalıyız.

 

                                                                                  

 

Kitapçık kodlamasını yaptıktan sonra optik okuyucu dosyasını seçmemiz gerekecektir. Yukarıdaki ögrenci cevap anahtarımız olduğu dosya yolunu buradan tanımlamalıyız.

 

                                                               

Bu işlemlerden sonra sınav kaydımızı kaydedelim,Optik okuyucu için dosya kayıtlarımızı yapmamız gerekecektir.Sınav kaydı ekranımızın üst köşesinde “dosya işlemleri” alanından dosyadaki karakter ve başlama kriterleri girilmelidir.

 

                                                                 

          Makalemizin en başında ögrenci cevap anahtarı olarak örnek verdiğimiz dosyayı göz önüne alarak ; başlangıç ve uzunluk alanlarını hesaplayalım;

  • Kitapçık türü A oldugu için başlangıç 1 , uzunluk 1 karakter olmalıdır,

  • Öğrenci numara alanı için başlangıç 2, uzunluk ( ögrenci numarası kaç karakterse; başladığı noktadan itibaren sayılır yani örnegimize göre 2 den 6 ya kadar ) 6 olsun,

  • Adı soyadı alanı için ögrenci numarası 6 da bittiğinden, adı 7 den başlayarak ismine göre karakteri sayabiliriz (bunu sabit olarak belirlersek bütün ögrenci kayıtlarında geçerli olacaktır ) başlangıç 7 , uzunluk 12 olmalıdır,

  • Başlangıç satırıda 1 den başladığı için 1 olmalıdır.

                                                            

Yukarıda anlatıldığı gibi cevap anahtar dosyamızın kaydını bu şekilde tamamlayabiliriz.Program içerisinden Yetkili/ Ayarlar/ Program ayarları bölümünden de Cevap anahtar ayarlarımızı bu şekilde tanımlamamız gerekecektir.

 

                                                                 

 

Cevap anahtarı için ayarlarımızı tamamladıktan sonnra tekrar sınav işle alanımıza gelerek ögrencimizin sınav sonuçlarını aktarmak için Ögrenci ve sonuç listesi kısmına gelelim.Ögrenci sınav kodlamalarının programdaki cevap anahtarıyla entegrasyonu için yine bu alanda Ögrenci ve sonuç listesinden / İşlemler sekmesinden ögrenci kaydı seçilmelidir.

 

                                                    

 

Yukarıda da belirtildiği gibi işlemlerden öğrenci listemizi seçtikten sonra, tekrar işlemler menüsünden “ Dosyadan Sınav Sonuçlarını Al “ tıklanarak ögrenincinin cevapladığı optik okuyucu dosyasından bilgiler otomatik olarak çekilerek puanlama yapılır ve buraya liste olarak gelir.

 

                                                       

 

Optik okuyucumuzun kağıt kaydının eşleşip eşleşmediğini görmek için ; dosyadan sınav sonuçlarını al dediğimizde ögrenci ve sınav sonuçları sekmesi yanına “Eşleşmeyen Sınav Kağıtları” sekmesi gelecektir .eger kağıt ayarlarımızda bir sorun yoksa bu alan boş gelir varsa ; eşleşmeyen noktalar gelir ve düzenlenmesi gerekmektedir.Düzenleme için kagıt ayarlarının başlangıç ve uzunluklarının tekrar hesaplanarak tanımlanması gerekmektedir.

Leave A Comment

X